Lichtplan

Hoe maak je een goed lichtplan?

Licht is toch wel een van de belangrijkste dingen in elk interieur, daarom is het goed om daar van te voren over na te denken.

 

Stap 1 - De inrichting

De verlichting hangt af van de inrichting in uw interieur. Het is handig om eerst een schets te maken van het interieur. Je hoeft geen teken expert te zijn om dat te doen. Simpele blokjes en halve rondjes zijn genoeg!

 

Stap 2 - Aansluitpunten

Tijdens het maken van de indeling is het verstandig om de aansluitpunten van de verlichting in de gaten te houden. Je wilt er natuurlijk niet past achter komen dat de bedrading van je hanglamp te kort is, wanneer hij al uitgepakt op de eetkamertafel ligt. Er staat altijd wel bij de lamp hoelang het snoer is, dus let daar goed op.

 

Stap 3 - Technische mogelijkheden

Kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in ‘Kelvin’. Hoe hoger het aantal, hoe koeler de kleur.

In een woonkamer is 2700 Kelvin het beste aan te raden. Het mooiste is om lampen te kiezen die dezelfde lichtkleur hebben.

De lichtsterkte wordt uitgedrukt in ‘Lumen’. Met een hoog plafond is het erg van belang naar de lichtsterkte van de lamp te kijken. Je hebt dan in verhouding een hogere waarde Lumen nodig om voldoende licht te creëren.

In een ruimte met donkere kleuren is er ook meer licht nodig dan in een ruimte met lichte kleuren. Dit komt doordat donkere kleuren meer licht absorberen.

Ook handig om te weten: Oudere mensen hebben meer licht nodig dan jongere mensen. Iemand van 65 jaar heeft bijvoorbeeld 3,5x zoveel licht nodig als een 25 jarige. Met een dimmer kun je de lichthoeveelheid naar eigen wens instellen.

  Colette Lentink     13-11-2018 13:57     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.