Groen in Huis

Planten zijn niet alleen heel leuk en trendy, maar zijn ook heel goed voor u ! Alleen hoe zorgt u er voor dat ze niet na een maand alweer de prullenbak in kunnen ? Ik heb een aantal tips voor u verzameld.
ZONLICHT
Meestal staat op het label wel of de plant van veel of weinig zonlicht houdt. Het is handig om af en toe de plant te draaien. Ze groeien naar het zonlicht, door ze regelmatig te draaien voorkomt u dat ze scheef gaan groeien.

LUCHTVOCHTIGHEID
Voor planten is het belangrijk dat de luchtvochtigheid constant is. Tussen de 40% en 60% is het meest ideaal. Niet alleen voor uw planten, maar ook voor uzelf is dat het meest gezond.
De luchtvochtigheid is te meten met een hygrometer of weerstation.


WATER
Naast zonlicht is water natuurlijk ook essentieel voor planten. Geef uw planten dus regelmatig water. Eenmaal per week is meestal genoeg, in de zomer hebben ze vaak wel wat meer water nodig. Cactussen en vetplanten zijn een iets ander verhaal. Ze komen uit droge en warme omgevingen en hebben dus minder water nodig. In de winter kunt u ze gerust eens in de drie weken water geven.

VERWARMING EN RAMEN
Vooral in de winter moet u voorzichtig zijn met het plaatsen van planten bij de verwarming. De meeste planten houden namelijk niet van enorme temperatuurverschillen. Hetzelfde geldt overigens voor ramen, dan staan ze namelijk op de tocht.

LANGE TAKKEN
Soms worden de takken van een plant heel lang, maar groeit het blad niet mee. Dan heeft uw plant waarschijnlijk te weinig zonlicht. Die takken kunt u het beste afknippen, zo creëert u tevens ruimte voor nieuwe groene bladeren.

BLAD ALS GRAADMETER
Elke plant is natuurlijk anders, met de vorige tips ben ik vooral uitgegaan van gemiddelden. Meestal kunt u de bladeren als graadmeter gebruiken voor de behoeften van de plant. Heeft de plant dunne fragiele blaadjes, dan heeft zij wat meer water nodig en niet te veel zonlicht. Zijn het dikke bladeren, zoals die van vetplanten, dan houdt de plant vocht vast en hebben dus niet zo veel water nodig. Planten met dikke bladeren mogen ook meer zonlicht hebben.

Ik hoop van harte dat u mijn tips nuttig vindt en ze kunt toepassen op uw planten.


 
  Colette Lentink     30-11-2018 13:46     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.